Despre Icoana Vimatarissa

Icoana Maicii Domnului "Vimatarisa" sau "Altarita"

Icoana Maicii Domnului cea numita "Vimatarissa", adica "Altarita" sau "cea din Altar", precum si "Ktitorissa", adica "Ctitorita" sau "Intemeietoarea", a fost daruita manastirii Vatoped de imparateasa Aelia Galla Placidia, fiica imparatului Theodosie cel Mare si sora lui Arcadie. Icoana este pusa in legatura cu o incercare prin care a trecut Manastirea, in secolul al X-lea.


In vremea unui raid al arabilor asupra manastirii, ierodiaconul Sava, responsabil cu sfintele vase si obiecte din biserica, a reusit sa ascunda intr-o nisa de sub Sfantul Altar, o nepretuita icoana a Maicii Domnului si crucea Sfantului Imparat Constantin cel Mare, asezand in fata lor o lumanare aprinsa.

Manastirea Vatoped a fost jefuita, iar calugarii dusi prizonieri in Insula Creta. Dupa mai bine de 70 de ani, calugarul diacon, care era inca in viata, fiind eliberat, s-a intors in manastire. Ajuns in locul unde se afla sfanta manastire, el a mai gasit doar cativa calugari. Nu se mai stia nimic de icoana si de cruce.

Batranul calugar a mers in Sfantul Altar, a cautat locul unde se afla vechea fantana, acoperita cu o lespede de piatra si a gasit cele lasate plutind deasupra apei, iar lumanarea inca arzand in fata lor. Pentru ca icoana a fost gasita in vremea intemeierii manastirii, cand in acest loc se nevoiau trei frati calugari, Cuviosii Atanasie, Nicolae si Antonie, ea se mai numeste si "Ktitorissa", adica "Intemeietoarea". Astazi, icoana se pastreaza in Sfantul Altar al bisericii celei mari, la loc de mare cinste

sursa: crestinortodox.ro

Cea mai citita postare

Punerea pietrei de temelie

FILM: Sfințirea Bisericii Bochia